Loungen en architectuur

Loungen en architectuur, het is misschien moeilijk voor te stellen wat die twee dingen met elkaar te maken hebben. Toch zijn er wel degelijk raakvlakken, zeker als we het over binnenhuisarchitectuur hebben. In dit kader kunnen de beroemde loungestoelen genoemd worden. Maar ook in de gewone architectuur worden af en toe geweldige loungeplekken meegenomen in de ontwerpen.

De Barcelona Chair

Loungen staat voor uitrusten en onthaasten. Aan het eind van de negentiger jaren werd dit zelfs een trendy aangelegenheid: in die tijd kwam er speciale trendy loungewear op de markt wat het loungen nog comfortabeler maakte. Sommige beroemde loungestoelen vinden hun oorsprong veel verder terug in de tijd, zoals de Barcelona Chair die in 1929 door de architecten/designers Ludwig Mies van der Rohe en Lilly Reich speciaal ontworpen werd voor de Spaanse koning en koningin. De loungestoelen werden tijdens de Wereldtentoonstelling van dat jaar geplaatst in het Duitse paviljoen en de bedoeling was dat de koning en koningin op deze stoelen zouden plaatsnemen om even te kunnen uitrusten.

De Egg Chair

De Barcelona Chair is niet de enige iconische loungestoel die tot de echte klassiekers behoort. Ook de Egg Chair is alom bekend in de binnenhuisarchitectuur. Deze minimalistische loungechair is ontworpen door de Scandinavische designer Arne Jacobsen en valt op door zijn bijzondere vorm met zowel scherpe als ronde lijnen. De eivorm van de stoel biedt privacy en geborgenheid. Kortom, een ideale zitplaats om te loungen. De stoel werd destijds ontworpen voor het SAS Royal Hotel in Kopenhagen, een gebouw waarvan Arne Jacobsen ook de architect was. Tegenwoordig wordt deze stoel met een bijpassend voetenbankje geproduceerd door Fritz Hansen.

De Wassily Chair

Ook de Wassily is een bijzondere loungestoel. De ontwerper Marcel Breuer liet zich inspireren door het tijdloze ontwerp van een fietsframe en ontwierp een loungestoel van gebogen buizen met stoffen banden van verschillende breedtes. De eerste modellen werden onder de naam Model B3 uitgebracht door Thonet, zowel als een inklapbaar als een niet inklapbaar model. Deze modellen zijn vandaag de dag zeer zeldzaam. Na de Tweede Wereldoorlog werd de productie overgenomen door Knoll International die tegenwoordig ook de Barcelona stoel produceert. Op dit moment is het patent op de stoel verlopen waardoor deze door meerdere producenten wordt aangeboden. Deze loungestoel mag dientengevolge niet langer de Wassily Chair worden genoemd.

De Ribbon Chair

De Ribbon loungestoel werd in 1966 ontworpen door de Franse beeldhouwer Pierre Paulin. Hieraan zit zelfs een Nederlands tintje omdat Paulin destijds voor het Nederlandse bedrijf Artifort werkte. Het is een futuristisch en kunstzinnig model met organische vormen die in elkaar overvloeien. De Ribbon loungestoel zit ook nog eens zeer comfortabel. Ook de beroemde modellen Orange Slice Chair, Tongue Chair en Mushroom Chair zijn van deze ontwerper.

De Coconut Chair

Deze loungestoel heeft alle kenmerken van de jaren 50. De stoel is namelijk minimalistisch en onconventioneel met een vleugje humor. De Coconut Chair heeft zijn naam te danken aan het feit dat de vorm lijkt op een achtste deel van een kokosnootbast. Echter, de witte kant zit bij deze stoel aan de buitenkant. De stoel werd ontworpen in 1955 door George Nelson en George Mulhauser.

Behalve deze beroemde iconische exemplaren zijn er natuurlijk nog veel meer stoelen die zich uitstekend lenen om te loungen.

rachele