Piet Blom

Last modified date

In de jonge jaren van Piet Blom ontwikkeld zijn visie op werken en wonen in de straten van de Jordaan, en na een opleiding tot timmerman en daarna bouwkundig tekenaar begint hij aan de studie architectuur aan de Academie voor Bouwkunst. Hier krijgt hij onder andere les van Aldo van Eyck, een van de meest invloedrijke architecten binnen het structuralisme.

Piet Blom werd vooral bekend door zijn iconische kubuswoningen, die tot op heden nog steeds te bewonderen zijn in Rotterdam en Helmond. De gedachtegang die Blom achter zijn architectonische ontwerpen had, was om de leefomgeving van de mensen te verbeteren, met altijd de mens al middelpunt van de aandacht.

De architectonische hoogstandjes van Blom maakte dat hij in de Nederlandse architectuurwereld als uniek figuur gezien werd. Samen met zijn voormalig leraar Aldo van Eyck en structuralist Herman Hertzberger wordt Blom gezien als belangrijkste Nederlands afgevaardigde van het structuralisme. Inmiddels is zoon Abel Blom in de voetsporen getreden van zijn vader, en richtte zijn eigen architectenbureau op. Ook hij had wijlen Aldo van Eyck als leermeester en werd na het overlijden van van Eyck directeur van zijn bedrijf genaamd Aldo & Hannie van Eyck Architecten B.V.

jesse