Frank Lloyd Wright

Last modified date

Bij de Amerikaanse familie Wright werd architectuur er met de paplepel ingegoten, en Frank Lloyd Wright is dan ook uitgegroeid tot een van Amerika’s meest invloedrijke architecten. Hij geldt bovendien als boegbeeld van de architectonische stroming genaamd de Prairie School. Deze stijl kenmerkt zich door platte daken, horizontale belijning, asymmetrische vormen en spaarzame decoraties.

Wright maakte veel gebruik van nieuwe, voor die tijd moderne, materialen zoals gewapend beton. Door deze materialen op ingenieuze wijze in te zetten, konden enorme raampartijen worden gerealiseerd, evenals overhellende platte daken. Gebouwen kregen hierdoor een geweldige lichtinval, en door het gebouw op de juiste locatie te plaatsen wist Wright zich ondanks de gebruikte bouwmaterialen te distantiëren van de minimalistische industriële architectuur.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog ontwierp Wright het Guggenheim Museum in New York. Dit gebouw is in feite een lange gang, welke in een spiraalbeweging omhoog loopt. Het gebouw an sich is er eentje van topkwaliteit, echter bleek het ophangen van kunstwerken aan een gebogen muur toch ietwat aan de lastige kant. Duidelijk hierin is dus dat Wright de functionaliteit van het gebouw in eerste instantie niet verkoos boven de esthetische waarde van zijn bouwwerk.

jesse