Friedensreich Hundertwasser

Last modified date

De Oostenrijkse Friedensreich Hundertwasser stond bekend om zijn enorm kleurrijke gebouwen, waarin geen enkele rechte lijn te ontwaren viel en waarbij te allen tijde een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze gehanteerd werd. Hundertwasser was dan ook niet alleen architect maar eveneens kunstenaar, met in zijn werk diverse invloeden van verschillende andere kunstenaars waaronder Antoni Gaudí en Gustav Klimt.

Naast het ontbreken van rechte lijnen in de bouwwerken van Hundertwasser is ook het materiaalgebruik erg opvallend. Hij maakte namelijk erg veel gebruik van keramiek in harde, felle kleuren. Ook groeien er regelmatig planten op de daken en uit de gevels van zijn gebouwen, en ook de torentjes met typerende ui-vormen erbovenop zijn echt karakteristiek voor Hundertwasser.

Hundertwasser hanteerde bovendien een aantal praktische ideeën. Zo bedacht hij de ‘boomhuurder’. Dit was een boom welke vanaf een binnen balkon naar buiten kon groeien, en op deze manier meerdere functies had. In de zomer voorzag de boom van schaduw, terwijl hij in de winter toch voldoende licht door zou laten. Daarnaast zuivert de boom de lucht. Drie vliegen in één klap dus.

Nog een geniaal idee van Hundertwasser was het construeren van bakken met water zuiverende planten aan de gevel van gebouwen. Zo kon het afvalwater van een gebouw gezuiverd en vervolgens hergebruikt worden.

Ook de term ‘vensterrecht’ is van de hand van Hundertwasser. Dit hield zoveel in dat een huurder dat deel van de gevel wat hij kon bereiken door uit het raam te gaan hangen, naargelang de eigen smaak en interpretatie mocht aanpassen.

jesse