De eeuwenoude architectuur van de Maya’s

Een van de oudste vormen van de menselijke beschaving vinden we terug bij de Maya’s en dateert uit 2000 voor Christus. De oude Maya’s waren de oorspronkelijke bewoners van een groot aantal gebieden in Midden-Amerika, waaronder Guatemala en het zuiden van Mexico. De Mayabevolking bestond uit verschillende indianenstammen, waarvan tot op de dag van vandaag ongeveer acht miljoen afstammelingen nog steeds in Midden-Amerika wonen.

De oude Maya’s waren hun tijd ver vooruit: met uiterste precisie waren ze in staat de Mayakalender samen te stellen en astronomische verschijnselen te verklaren en zelfs te voorspellen. Ze ontwikkelden hun eigen schrift en rekenstelsel. De hoogstaande beschaving van de Maya’s is ook terug te zien in hun schilderkunst en architectuur. Van de architectonische bouwwerken van de oude Maya’s zijn veel overblijfselen bewaard gebleven. Ze behoren dan ook tot de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van dit gebied.

Architectuur ten tijde van de oude Maya’s

De Mayabevolking bestond uit verschillende stammen die verspreid over Midden-Amerika woonden. Het Mayarijk omvatte vele stadstaten die ieder hun eigen centrum hadden. Hier werden paleizen gebouwd voor de verschillende Mayakoningen. Godsdienst nam in het leven van de Maya’s een belangrijke plaats in. Hiervan getuigen de vele tempels die zij bouwden, waarin regelmatig religieuze ceremoniën plaatsvonden om de goden gunstig te stemmen. Bekende overblijfselen van bouwwerken die bezichtigd kunnen worden zijn:

  • Chichén Itzá (Mexico)
  • Tikal (Guatemala)
  • Palenque (Mexico)
  • Copán (Honduras)
  • Calakmul (Mexico, bij de grens met Guatemala)

Voor ons is het nauwelijks voor te stellen hoe de oude Maya’s te werk gingen: wij zijn eraan gewend geraakt om met de modernste technieken en computersystemen ingewikkelde berekeningen te maken. Alles wat we nodig hebben regelen we online en onze aankopen doen we bij webshops. Zo zijn de heerlijkste taarten tegenwoordig op https://www.jeeigentaart.nl/ te bestellen. De Maya’s waren echter in staat om zonder geavanceerde apparatuur en machines hun bouwwerken van gigantische afmetingen op te richten. Deze bouwwerken waren vaak voorzien van prachtige decoraties. Bovendien blijken hun constructies zo solide dat ze de tand des tijds al eeuwenlang hebben doorstaan.

Architectonische symboliek

De Maya’s leefden in harmonie met de natuur. Ook in de architectuur en de decoraties van hun bouwwerken is dat – dankzij het gebruik van symbolen – terug te zien. De pilaren in hun bouwwerken werden als bomen beschouwd en de piramides moesten bergen voorstellen. Open pleinen stonden symbool voor meren. Het hoge peil van hun beschaving en de veelomvattende kennis van de oude Maya’s kunnen we tot op de dag van vandaag aflezen aan de vele overblijfselen van de Maya-architectuur.

rachele