De financiering van moderne gebouwen

Elke architect zou graag eens een bijzonder gebouw willen ontwerpen dat direct door iedereen opgemerkt wordt. Moderne gebouwen zien er vaak futuristisch uit maar moeten uiteraard ook functioneel zijn. Om ervoor te zorgen dat zijn of haar bijzondere ontwerp ook daadwerkelijk gebouwd wordt, heeft de architect een opdrachtgever nodig die de bouw ervan financiert. Banken zijn er over het algemeen geen voorstander van om een dergelijk bouwproject te financieren. Dit heeft te maken met het feit dat de kosten vooraf niet duidelijk te bepalen zijn. Het blijft bij een schatting en in de praktijk blijkt dat er vrijwel altijd onvoorziene kosten bijkomen.

Bedrijfsgebouwen

De bouw van een uniek modern gebouw brengt vaak extra kosten met zich mee omdat er aangepaste materialen en vormen gebruikt zullen worden die niet standaard leverbaar zijn. Als het om een klein bedrijfspand gaat, zal de betreffende ondernemer de kosten betalen. Met behulp van een bedrijfslening kunnen deze kosten gedekt worden. Wanneer het een groot kantoorpand betreft wordt dit meestal door projectontwikkelaars gefinancierd. Een ondernemer kan ook samen met andere ondernemers een project starten. Bij kredietverstrekker Qeld.com is er een platform waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten. Bovendien zijn er financiële adviseurs beschikbaar die kunnen helpen bij het maken van een haalbaar financieel plan.

Openbare gebouwen

Gebouwen voor gemeenschappelijk gebruik, zoals bijvoorbeeld scholen en bibliotheken, worden door de gemeentelijke overheid bekostigd. Soms wordt er een prestige project van gemaakt opdat dit mensen naar de betreffende gemeente zal lokken. Toeristische informatie over een stad of gemeente bevat doorgaans een lijst met interessante bezienswaardigheden waarin ook de architectuur is opgenomen. In de grotere steden worden er zelfs fietstochten – met of zonder gids – langs deze moderne gebouwen aangeboden. Voor een architect is het natuurlijk een geweldig compliment indien het door hem of haar ontworpen gebouw ook op de kaart staat.

Wooncomplexen

Evenals grote bedrijfspanden worden wooncomplexen meestal gefinancierd door projectontwikkelaars en beleggers. Het plan is om flinke winst te maken met de verhuur of verkoop van deze panden. Of er daadwerkelijk enorme winst kan worden gemaakt heeft uiteraard niet alleen te maken met de vorm van het gebouw maar vooral met de ligging en de vraag naar woon- of kantoorruimte in het betreffende gebied.

rachele