Rotterdam, de stad van de architectuur

Rotterdam staat vol met architectonische hoogstandjes, zowel uit het verleden als het heden. Prachtige bouwwerken laten zien dat deze levendige stad aan de haven voor de architectuurliefhebber zeker een bezoek waard is. Daarbij liggen er nog een aantal plannen op het bureau die ervoor zullen zorgen dat Rotterdam ook in de toekomst een fantastische stad zal blijven.

Bijzondere bouwwerken als kunst

De verschillende bijzondere bouwwerken in Rotterdam hebben al menig toerist getrokken. Of je nu uit Rotterdam komt of niet, veel mensen vinden het ook geweldig om een afbeelding van deze hoogstandjes in mooie posterlijsten te plaatsen en ze in een ruimte te hangen. Door de vormgeving van de bouwwerken doet deze muurdecoratie vaak niet onder voor kunst.

Moderne architectuur

Rotterdam was altijd al een stad van moderne architectuur, denk maar aan de Van Nelle fabriek net na de oorlog en het Groot Handelsgebouw. Later werden de Kubuswoningen, het Potlood en de Kunsthal echte publiekstrekkers. Maar daar stopte het niet mee. Een goed voorbeeld is de imposante Markthal die er sinds 2004 staat. De kleurrijke binnenkant van de boog is ook een waar kunstwerk.

Opvallende iconen

De knalgele Luchtsingel brug van 400 meter loopt dwars door een gebouw en over wegen en sporen. Deze brug werd gefinancierd door crowdfunding. De 8000 namen van de geldschieters staan in de brug. Het nieuwe Centraal Station is ook een echte eyecatcher en heeft aan twee kanten een eigen stijl. Of wat denk je van het Depot naast het Museum Booijmans van Beuningen? Deze cilinder die bekleed is met spiegelend glas is een schitterend onderwerp voor een foto. Dan zijn er nog de bijzondere bruggen van Rotterdam. Zeker de Erasmusbrug is er een die opvalt.

Wat brengt de toekomst

Er zijn nog veel meer plannen voor opvallende Rotterdamse architectonische bouwwerken. Bijvoorbeeld The Sax aan de Wilhelmina pier. Twee torens die op 70 meter door een hotelbrug verbonden worden. Of het bizarre idee voor de Dutch Windwheel. Een flatgebouw in de vorm van een ring wat ook nog eens windenergie moet kunnen opwekken. Gaat deze bijzondere icoon er komen? Als het doorgaat heeft Rotterdam met het Dutch Windwheel een bijzondere woontoren, een hotel én een reuzenrad ineen. Het gebouw moet 174 meter hoog worden en zal gemaakt worden van afbreekbare materialen. Een duurzaam initiatief dus.

Oude plaatjes

Als je denkt dat Rotterdam alleen bestaat uit moderne gebouwen dan heb je het mis. Er zijn ook plaatjes van historische panden. Zeker als je naar de sfeervolle Delfshaven gaat kom je verschillende schitterende monumentenpanden tegen. Ook het fraaie stadhuis op de Coolsingel is nog steeds prachtig om te zien. Of de historische Laurenskerk die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Het gebied de Oude Haven met zijn vele terrassen klinkt misschien wel oud, maar dat is het niet echt. Hier staat wel het Witte Huis, wat ooit het hoogste gebouw van Rotterdam en misschien ook van Europa was. En in de Oude Haven liggen een aantal historische schepen.

rachele