De zeven klassieke wereldwonderen

Last modified date

De eretitel ‘klassiek wereldwonder’ is gegeven aan zeven opmerkelijke constructies die stammen uit de klassieke oudheid. Verschillende schrijvers wezen deze zeven bouwwerken aan, welke zich allemaal binnen dezelfde grenzen bevinden. Namelijk die van het rijk dat Alexander de Grote wist te veroveren met behulp van de Grieken. Het grootste deel van de zeven klassieke wereldwonderen zijn dan ook van Griekse makelij.

De piramide van Cheops

Deze piramide staat ook wel bekend onder de naam ‘Grote Piramide van Gizeh’ en ligt op slechts enkele kilometers afstand van Caïro. Het wordt aangenomen dat het bouwwerk een grafmonument is voor farao Cheops, echter is er nooit enig bewijs gevonden dat er iemand begraven werd.

De hangende tuinen van Babylon

De Babylonische koning Nebukadnezar liet de prachtige hangende tuinen bouwen voor zijn vrouw, die niet bleek te kunnen wennen aan het leven in de stad. De hangende tuinen bestond uit verschillende terrassen welke volledig omringd waren door allerlei verschillende bomen, planten en bloemen.

De Tempel van Artemis

De Tempel van Artemis moet een kolossale tempel zijn geweest, welke rond 550 v.Chr. gebouwd werd ter ere van de Godin van de jacht, Artemis genaamd. De tempel behelsde een bouwwerk dat volledig van marmer vervaardigd was en versierd met vele bronzen beelden.

Het beeld van Zeus

Dit meer dan negen meter hoge beeld was een verbeelding van de Griekse oppergod Olympus, was volledig bedekt met bladgoud en ivoor en bezat edelstenen als ogen. Het moet gestaan hebben op de plek waar de allereerste Olympische Spelen gehouden werden, in de Dorische tempel van Olympia.

Het Mausoleum van Halicarnassus

Deze graftombe heeft een afmeting van 45 meter hoogte en 1.216 vierkante meter oppervlakte. De persoon waar de graftombe voor bedoeld was had een besturende functie over de streek Caria, waarvan de hoofdstad Halicarnassus was. Halicarnassus staat tegenwoordig bekend onder de naam Bodrum, gelegen in Turkije.

De Kolossus van Rhodos

De Kolossus van Rhodos behelst een 32 meter hoog beeld van brons, dat met recht kolossaal genoemd mag worden. Het was te vinden in de haven van Rhodos en werd gebouwd als herdenking aan de grote overwinning van het eiland.

De Pharos van Alexandrië

De hekkensluiter van deze zeven klassieke wereldwonderen is de Pharos van Alexandrië. Deze geweldig imposante vuurtoren stond in de haven van Alexandrië en had een hoogte van maar liefst 130 tot 180 meter. De bouw van de vuurtoren nam een ruime 15 jaar in beslag, maar zorgde er wel voor dat ruim 1.500 jaar lang de schepen veilig de haven van Alexandrië binnen konden varen. De Pharos was gemaakt van wit marmer en besloeg 3 verdiepingen. De basis was vierkant, de constructie had een achthoekige vorm en de top was rond.

jesse