Exceptionele architectonische hoogstandjes

Dankzij de vele technologieën en technieken die de mens vandaag de dag tot zijn beschikking heeft, zijn de afgelopen decennia de uitzonderlijkste gebouwen uit de grond verrezen. De rivaliteit die hierdoor is ontstaan, houdt de eeuwige competitiedrang van architecten in stand, want wie wil er nu niet bekend staan als ontwerper van het hoogste, duurste, mooiste (of welk superlatief je maar kunt bedenken) gebouw ter wereld. En als kers op de taart is er ook nog een grote kans dat zo’n spraakmakend gebouw regelmatig zal worden afgebeeld op ansichtkaarten, gigantische posters, dure schilderijen of kamerbreed fotobehang. Neem bijvoorbeeld het Chrysler Building in New York. Hiervan vindt je op Desenio.nl een supergave poster waarop het topje van deze wolkenkrabber is afgebeeld. Desenio heeft overigens nog veel meer posters te koop waarop bijzondere architectuur is afgebeeld. Neem maar eens een kijkje om te zien of je wat gebouwen weet te herkennen.

Het duurste gebouw ter wereld

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat het duurste gebouw ter wereld zich in Saoedi-Arabië bevindt. Met maar liefst 15 miljard dollar aan bouwkosten heeft de Abraj Al-Bait in Mekka de eervolle titel weten te bemachtigen. Het gebouw herbergt een hotel dat bestempeld is als het hoogste hotel ter wereld en heeft een vloeroppervlak van een “bescheiden” 1.500.000 vierkante meter. Er zijn 100.000 slaapplaatsen beschikbaar in het hotel. Het gebouw heeft inmiddels ook al een bijnaam gekregen, namelijk de Makkah Royal Clock Tower. Deze naam dankt het complex aan de klok met een grootte van 43 meter in doorsnede, die op een hoogte van 530 meter aan de buitenkant van het gebouw bevestigd is.

Het hoogste gebouw ter wereld

Op moment van schrijven is het hoogste gebouw ter wereld de Burj Khalifa, welke gesitueerd is in Dubai. Met zijn fenomenale 828 meter hoogte is het een uitzonderlijk staaltje bouwtechnisch vernuft. Naast het verbreken van het hoogterecord verslaat deze toren van Khalifa nog talloze andere records. We noemen er een aantal:

  • De Burj Khalifa telt maar liefst 163 verdiepingen, waardoor het tegenwoordig ook het gebouw met de meeste verdiepingen ter wereld is
  • De toren van Khalifa verpletterde met 41,5 meter het record van het hoogste bouwwerk ooit in de menselijke geschiedenis.
  • Toen AT.Mosphere op 23 januari 2011 zijn deuren opende, kon de titel ‘hoogste restaurant ter wereld’ ook nog aan het lijstje worden toegevoegd. Dit etablissement bevindt zich op de 122e verdieping van de Burj Khalifa en staat gelijk aan een hoogte van 422 meter.

Niet het gebouw zelf maar een replica ervan wist in 2014 eveneens een record neer te zetten. Deze replica bestond uit 4.200 kilogram Belgische chocolade en werd gemaakt door Andrew Farrugia. De Burj Khalifa van chocolade was maar liefst 13,5 meter hoog en verdiende daarmee een plek in het Guinness Book of Worldrecords. Het was namelijk de hoogste chocoladeconstructie ooit.

rachele