De Eiffeltoren

Last modified date

Op zijn Frans wordt dit bouwwerk ‘la tour Eiffel’ genoemd en het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Veel mensen zien de Eiffeltoren als één van de zeven moderne wereldwonderen, echter is dit officieel niet het geval. Wel is de Eiffeltoren het symbool voor Frankrijk bij uitstek geworden.

Met zijn 317 meter tellende lengte, exclusief televisieantennes, is de toren op zijn zachtst gezegd hoog te noemen. Tellen we de televisieantennes erbij op, dan meet de toren nog eens 7 meter extra. Saillant detail is dat de toren wel 15 centimeter in hoogte kan verschillen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Algemeen bekend is dat metaal kan krimpen en uitzetten, dus op een warme dag is de toren al snel 10 tot 15 centimeter langer.

De toren werd ontworpen door twee medewerkers van Gustave Eiffel, genaamd Émile Nouguier en Maurice Koechlin. Hen is de eer toebedeelt 126 jaar lang Europa’s hoogste toren ontworpen te hebben. De Eiffeltoren heeft diverse platforms op verschillende niveaus, waar onder andere een expositie met schilderijen, foto’s en informatie over de toren zelf te zien zijn. Bezoekers hebben enkel met de lift toegang tot het hoogste puntje van de toren en laat de 360 graden skyline van Parijs elk jaar aan zo’n 6 miljoen mensen zien.

De bouw van de Eiffeltoren startte in 1887 en werd in 1889 beëindigd. De toren werd aanvankelijk gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1889, en het was de bedoeling dat het bouwwerk na 20 jaar weer afgebroken zou worden. Het bouwwerk bleek echter zo waardevol voor communicatiedoeleinden, dat besloten werd dat de toren langer zou blijven staan. Het eerste langeafstandsradiobericht werd op 12 januari 1908 vanaf de Eiffeltoren de wereld in gezonden.

jesse