Binnenhuisarchitectuur

Bij het beroep van architect wordt in eerste instantie meestal aan een ontwerper van gebouwen gedacht. Het inrichten van de binnenkant van gebouwen is echter ook een vak apart. Een professionele binnenhuisarchitect is opgeleid om een passend ontwerp te maken voor het interieur van een gebouw.

Een binnenhuisarchitect, ook wel interieurarchitect genoemd, kan ingehuurd worden om een ontwerp te maken voor de inrichting van bedrijfspanden, openbare gebouwen of privéhuizen. Hiervoor dient de architect een goed ruimtelijk inzicht en kennis van diverse effecten zoals licht en kleur te hebben. Het is een hele uitdaging om een lege ruimte om te toveren tot een functioneel en mooi verblijf. Als het om een reeds bestaand gebouw gaat, zal de binnenhuisarchitect rekening moeten houden met de staat van het betreffende gebouw. Bij de bouw van nieuwe gebouwen neemt de binnenhuisarchitect tegenwoordig al in een vroeg stadium deel aan het proces. Op deze manier kan er tijdens de bouw gezamenlijk gekeken worden naar lichtinval en dergelijke.

Het is in bepaalde kringen een trend om voor een privéwoning een binnenhuisarchitect in te huren. Deze architect geeft advies of maakt een ontwerp voor de inrichting van het huis. Ook bij openbare gebouwen wordt er veel waarde gehecht aan het interieur. Bij bedrijven is het pand meestal het visitekaartje van het bedrijf. Met name bedrijven die cliënten ontvangen besteden veel aandacht aan de inrichting van de ruimten.

Door een binnenhuisarchitect worden alle aspecten van het interieur in ogenschouw genomen, van de meubels tot aan de posters aan de wand. Er wordt in overleg gekozen voor een bepaalde stijl en daarop wordt het ontwerp gebaseerd. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke of moderne stijl. Deze keuze zal de basis vormen van de inrichting. Zo zie je in een moderne inrichting eigentijdse kunst aan de muur en bij een klassieke inrichting wordt er veelal voor realistische voorstellingen gekozen. Om van een ruimte een stijlvol geheel te maken, is de wanddecoratie net zo belangrijk als de meubels die in het vertrek staan.

Evenals een architect die de gebouwen ontwerpt, maakt een binnenhuisarchitect in eerste instantie tekeningen. Met deze tekeningen worden de ideeën aan de opdrachtgever voorgelegd en aan degene die het plan in de praktijk zal gaan brengen. Met de huidige computertechniek is het steeds gebruikelijker om 3D visualisaties te ontwerpen zodat er direct een duidelijk beeld geschetst wordt van het eindresultaat. Kortom, binnenhuisarchitectuur is een vak waarvoor veel creativiteit en inzicht nodig is.

rachele