Het ontwerpen van vloeren

Of het nu gaat om een openbaar gebouw of om een privéwoning, de vloer neemt binnen een gebouw een prominente plaats in. Aangezien een vloer – als deze eenmaal ligt – niet heel eenvoudig te vervangen is, is een goed ontwerp belangrijk.

Tegenwoordig hebben de meeste publieke en privé ruimtes een gladde vloer. Het is modern en een gladde vloer is veel gemakkelijker goed schoon te houden dan stoffen vloerbedekking, waarin na verloop van tijd meestal vlekken komen die niet te verwijderen zijn of enkel door middel van speciale apparatuur.

Er zijn een aantal factoren die van belang zijn bij het ontwerp van een vloer. Als er bijvoorbeeld ook vloerverwarming wordt aangelegd, zijn niet alle materialen geschikt. Omdat er voortdurend onderzoek wordt gedaan op het gebied van duurzaamheid komen er ook steeds nieuwe ontwerpen voor vloeren op de markt.

Parket en linoleum worden veelvuldig gebruikt voor vloeren omdat deze producten erg lang meegaan. Parket is in verschillende houttinten verkrijgbaar en linoleum kan in elke kleur en in ieder patroon gefabriceerd worden. Meestal wordt er voor een neutrale kleur gekozen. Het is prettig dat je een neutrale kleur vloer gemakkelijk kunt opsieren met een vloerkleed in vrolijke kleuren of in een willekeurige egale kleur. Wanneer je vloer al een druk motief heeft, is het veel lastiger om er een passend kleed bij te vinden. Doordat vloerverwarming steeds meer in trek komt, is een kleed niet langer noodzakelijk voor de warmte. Maar omdat de uitstraling in de ruimte er sfeervoller van wordt en een zacht tapijt erg aangenaam aanvoelt voor je voeten, kiezen veel mensen voor een vloerkleed op een gladde strakke vloer. Daarnaast kun je preventief een mat in de badkamer leggen om uitglijden op vochtige tegels te voorkomen.

Een goede vloer die jarenlang mooi blijft is niet goedkoop en daarom is het ook belangrijk dat er goed over het ontwerp wordt nagedacht. Daarbij moet vooral gekeken worden naar het gebruik van de vloer: gaan er heel veel mensen overheen lopen en wordt er ook regelmatig met stoelen geschoven of gerold? Zijn er honden en/of katten in het gebouw die met hun nagels over de vloer gaan? De architect die het gebouw ontwerpt zal zich beperken tot een kale betonvloer. De afwerking van de zichtbare bovenlaag is het werk van een interieurarchitect.

rachele